divendres, 8 d’agost del 2008

Els vins de Catalunya i Occitània

Aquest any que commemorem el 800 aniversari del naixement de Jaume I, és ben
Conegut l’interès del seu progenitor Pere el Catòlic de construir un país a cavall dels Pirineus, és a dir que els Pirineus fos no una barrera sinó la columna vertebral. Malauradament la derrota a la batalla de Muret no va fer possible aquest projecte, això no obstant, el moviment de gent a banda i banda dels Pirineus ha estat una constant històrica i si mirem els moviments migratoris veurem que l’origen de molts cognoms catalans es troba a Occitània.
Aquest fet jo el voldria analitzar des d’un altre punt de vista, i és que la suma d’aquestes dues nacions sense estat, i com que el meu bloc va dedicat en molt bona part al món del vi, donaria la zona vitivinícola més important del món.
Per la part catalana, ja he explicat que tenim una gran varietat i qualitat, amb vins com els del Priorat i Montsant posicionats entre els millors del món; en podreu trobar informació en escrits anteriors meus.
Per la part occitana, com es pot veure al mapa que adjunto, i començant per la part atlàntica, tenim tots els vins del Medoc a la desembocadura de la Garona, on s’hi produeixen uns dels millors vins del món i de més renom, seguit de tots els bordeus els libornesos,Pomerol, els Sant Emilion i els Sauternes, a la zona del sud-oest hi trobem el Duras, Bergerac, Mediran, Buzet, i els extraordinaris Cahors, els Jurançon i Gaillac. Cap al cantó Mediterrani hi podem trobar tots els vins catalans del Rosselló amb els de Ribesaltes i Banyuls, els de la regió del Llenguadoc i els provençals com els del Bandol, i finalment tota la part més meridional del Roine amb Castellnou del Papa, Gigondes, Tavel i Lirac.
Crec que els nostres vins sempre s’han posat en relació amb els vins de l’estat. A mi m’agrada veure’ls en relació amb aquests dos països sense estat. És una altra forma de veure les coses.