dilluns, 4 d’agost del 2008

Masroig

Tot i que la gran transformació del món del vi a Catalunya l’han feta en bona part els cellers particulars, també el món cooperatiu ha fet un esforç en un doble sentit:
Les cooperatives de gran producció han millorat les seves instal·lacions per poder fer un vins ben fets. Molts d’aquest vins, els blancs sobretot, van destinats a vins base per al cava. Aquestes cooperatives estan agrupades en grans corporacions i també molts cops fan els seus propis vins de bona qualitat, però que no suposa un percentatge molt alt de la seva producció. Hi ha, però, altres cooperatives que han apostat per donar sortida als seus vins amb productes de molt bona qualitat. És d’aquestes, tot i no ser molt nombroses, que parlarem en aquest bloc, sense cap ordre preestablert ni d’importància ni per la qualitat, sinó completament a l’atzar.
Aquest és el cas del Celler del Masroig de la D.O. Montsant que ja fa uns quants anys va apostar per una línia de vins de gran qualitat en les seves diferents modalitats i que de mica en mica ha fet forat al mercat.
Vaig conèixer bona part d’aquest vins de la mà del jove enòleg Ricard Rofes, just a la presentació del Castell de les Pinyeres, no sé si actualment segueix vinculat al celler, ja que impulsava el projecte del qual un dia parlaré, que és el Celler Portal del Montsant. Amb tot, la feina feta al Celler del Masroig està consolidada.
El vi que va donar prestigi al celler i va ser potser la seva millor carta de presentació va ser Les Sorts Vinyes Velles, un vi que comparteix a parts iguals la garnatxa i la carinyena, reforçat amb una cinquena part de cabernet sauvignon. Les Sorts blanc és un vi de la varietat garnatxa blanca, que ja vaig destacar al meu escrit que vaig fer sobre grans vins d’aquesta varietat. El vi Les Sorts Jove, és sense por d’equivocar-me un dels millors vins joves de tot l’estat; fet com el Beaujolais de la Borgonya amb maceració carbònica, fa que conservi totes les aromes de la fruita vermella i del bosc que es pot trobar en un vi, és un vi que et fa reconciliar amb els vins negres joves per l’agradable que arriba a ser, al mateix temps que un toc de fred li va de primera.
Caldrà segurament parlar dels vins negres joves un altra dia.
Un vi excel·lent que fa aquest celler, encara que amb un tiratge mol curt és el MAS·ROIG, un vi amb una forta presència de velles carinyenes, 75% , que fins ara només l’han tret en quatre anyades: 2001, 2003, 2004. És una altra de les excel·lents aportacions d’aquest celler. El Castell de les Pinyeres i els vins licorosos i algun vi més comercial com el Solà Fred completen la carta de presentació d’aquest interessant celler, que també elabora el Qua, aquest nou concepte de comercialització de vi.
Els que vulgueu apropar-vos al Masroig, podeu fer estada en un casa rural molt propera: El Perxe, al poble veí de El Molar, de la qual vaig parlar en el meu primer escrit en aquest bloc.