divendres, 6 de febrer del 2009

Vall de Baldomà

Fa un temps feia en un escrit la panoràmica general de la D.O. Costers del Segre, a la qual s’acullen la major part de vins que es fan a les terres de Ponent, i explicava que dins de la D.O. s’hi havien de considerar unes subzones, entre elles les més properes a Artesa de Segre i, en concret, la Vall de Baldomà.
El Celler Vall de Baldomà és al mateix poble de Baldomà, que pertany al municipi d’Artesa de Segre. És un paratge entre el Montsec i el riu Segre, separat de les rutes tradicionals que porten cap al coll del Comiols, això fa que tingui un microclima força interessant per al conreu de les vinyes, que tenen una alçada de 500 metres sobre el nivell del mar, i que afavoreix l’obtenció de vins de qualitat. Bona part d’aquestes vinyes van ser plantades pel propietari d’aquest celler, Hermenegild Porta, sobretot varietats no tradicionals com el merlot, el cabernet, el bobal, el pinot blanc i müller thurgau, que els han permès fer una interessant gamma de vins sota la tutela del reconegut enòleg Josep Milà.
El primer cop que vaig tastar el Cristiari Blanc em va sorprendre, és un vi fet d’unes varietats més septentrionals (Alsàcia i Rin), com és el müller-thurgau, amb cupatge amb el pinot blanc, que donen un vi blanc dels més interessants que he tastat del nostre país. També el Cristiari Rosat, fet de merlot i cabernet, té un color extraordinari i és un rosat molt reeixit. Fa poc en vaig poder veure una bona mostra en una reconeguda viniteca del barri de la Ribera de Barcelona. El Cristiari d’Alós és un monovarietal de merlot amb dos mesos de bóta, un bon negre per fruir-lo i, per què no?, en aquesta època de l’any. El Baldomà selecció semi criat i amb tres varietats, merlot, cabernet i ull de llebre, junt amb un Cristiari de criança, completen els diferents vins d’aquest celler que sobretot busca la potencialitat de les diferents varietats del raïm, les terres i el microclima diferenciat d’aquesta zona, que cal conèixer.